Therapie bij Hans Bakker psychotherapie
Welke behandeling?
Welke diagnoses niet en welke wel?
Ik bied geen behandeling voor:
- zelfbeschadiging,
- acute suïcidaliteit en
- middelenmisbruik
- Ernstige persoonlijkheidsproblematiek
- Ernstige eetproblematiek
Ik bied wel behandeling voor:
- somberheid/depressiviteit,
- angstklachten,
- niet ernstige persoonlijkheidsproblematiek.
- de gevolgen van traumatische ervaringen
- AD(H)D
- relatie- gezinsproblematiek,
- werkgerelateerde problematiek
Verder kan er ook sprake zijn van een combinatie van diagnoses. Ook hebben veel mensen bijkomende problemen die onder bovenstaande diagnoses vallen, maar geen officiele diagnoses zijn. Ook hieraan wordt natuurlijk aandacht besteedt binnen de behandeling. Om te zien welke behandeling wel vergoedt wordt door uw verzekeraar zie 'financiering'.
Om te bepalen welke soort therapie het meest effect kan hebben voor een behandeling zullen de eerste gesprekken er op zijn gericht om een goed beeld te krijgen van de problematiek.
Psychotherapie richt zich op het verminderen van en leren omgaan met psychische en of emotionele problemen, niet op het oplossen van de problemen voor u. Het helpt u nare dingen anders te zien, pijnlijke gevoelens te verwerken en of als minder pijnlijk te gaan ervaren. Het leren omgaan met deze gevoelens en het beter leren afstemmen op uw gevoelens zijn vaak een belangrijk onderdeel van psychotherapie. Ook kan het helpen voor u moeilijke situaties anders te gaan zien of snappen, waardoor ze makkelijker aan te pakken kunnen zijn voor u.
In relatietherapie en /of gezinstherapie is het de bedoeling om vooral problemen die zich afspelen tussen de gezinsleden te bespreken en proberen op te lossen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over communicatieproblemen, levensfaseproblemen of losmakingsproblematiek. In de gesprekken zal worden gekeken waar het echt over moet gaan en wat er nodig is voor en van iedereen om de problemen het hoofd te kunnen bieden. Vaak is het in een relatie en of gezin erg belangrijk om rustig te kunnen afstemmen op het gevoel van de ander en jezelf. De aanpak van therapie die hierop is gericht is voor mij een effectieve en goede manier van werken.
Welke soort therapie?
Ik bied inzichtgevende psychodynamische psychotherapie Hierbij integreer ik aspecten uit de Gedrags Cognitieve Therapie, de Afect Fobie Therapie, en Mentalisation Based Therapie, ook gebruik ik soms psychodrama technieken. Wanneer nodig en wanneer dat goed uitkomt, bied ik ook EMDR waarvoor ik een basisaantekening heb. Hiernaast bied ik groepstherapie (zie kopje groepstherapie) en relatie- en gezinstherapie.
Samenwerking
Soms kan individuele psychotherapie alleen niet voldoende zijn. Om die reden onderhoud ik veel contact met collega's in de regio. Het kan dan gaan over medicatie, praktische hulp, meer diagnostisch onderzoek, relatietherapie of gezinstherapie etc. Uiteraard gebeurt dit altijd met uw goedkeuring.